Мотивација су сви они фактори унутар нас који нас подстичу, одржавају и каналишу наше понашање у сврху постизања циља. Када је у питању учење, мотивација су они чиниоци који покрећу, организују, усмеравају и одређују интензитет и трајање активности учења.

Ево неких стратегија које помажу у подизању мотивације за учење, ентузијазма и самопоуздања.

 1. Направите уговор са самим собом. Уговор у пословном свету је нешто што обавезује, гаранција да ћете одржати реч. Предвидите и санкције уколико не учите и придржавајте се планираног.
 2. Не чекајте инспирацију за учење. Учење започните одмах. Будите упорни, не дозволите да вас ишта поколеба. Најлакше је одустати.
 3. Испуните неопходне предуслпве за учење. Уредите простор за учење – план, сто, утврђено време… Обезбедите оптималну температуру, светлост и стално место (иста ситуација ствара позитивне асоцијације за учење). Будите одморни, врло је важно за учење да имате довољно сна.
 4. Планирајте учење. Припрема је највећи део успеха. Направите дневни и месечни план, ставите га на место где ће вам стално бити пред очима и држите га се.
 5. Постигните мале успехе на самом почетку. Поделите учење на мање делове. Када завршите један део, пре него што пређете на други, осетићете задовољство постигнутим и напредак, што добро психолошки делује и мотивише.
 6. Користите стратегију „грудва снега“. Крените од најзанимљивијег дела за учење. На тај начин ћете део градива савладати лакше и једноставније и то ће повећати вашу мотивацију и самопоуздање. Попут грудве снега која се котрља и повећава, тако ће се и ваше наредне активности у учењу везати за први успешно обављен задатак.
 7. Немојте преплитати неколико задатака. Веома је битно да се усредсредите на један задатак и да га урадите најбоље што можете.
 8. Не гледајте негативно на грешке. Оне су важан део вашег напретка у учењу. Ако не грешите, онда се не развијате и не напредујете. Успех је резултат припреме, тешког рада и учења из грешака.
 9. Размишљајте о будућности. Лакше нам је да обављамо тренутне активности уколико на уму имамо будуће циљеве које желимо да постигнемо (упис факултета, бављење занимањем које нас интересује, постизање самосталности…).
 10. Учите са вршњацима. То се може испоставити као много лакше, ефикасније и подстицајније.
 11. Наградите се за сваки успех. Награда ствара позитивне асоцијације. То ће вам повећати жељу за успехом. Нека награда буде лична, да бисте осетили радост. Унапред одредите шта је награда, а нејвећа награда од свих јесте да будете поносни на своје учење!
Мотивација за учење